Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi

Biszkopt:

7 jaj, 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao

Sposób wykonania:

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.

Masa:

2 żółtka, 1,5 szklanki mleka, 1 kostka masła (ekstra), 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania:

Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozmieszane żółtka z budyniem ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 3 minuty(na wolnym ogniu) Wystudzić. Masło utrzeć , dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy.

Śliwki:

40 dkg śliwek kalifornijskich zalać szklanką wódki i pozostawić na kilka godzin pod przykryciem

Polewa:

2 czekolady gorzkie Wedel, ? kostki masła rozpuścić na wolnym ogniu.

Kolejność wykonywania:

Biszkopt nasączyć resztą alkoholu ze śliwek. Pokryć masą. Na masę ułożyć śliwki (można je pokroić). Szybko pokryć wystudzaną polewą.

Smacznego.

Wg. przepisu Pani Renaty Machera
Urszula Nowak