Przepis na koniecpolskie "Ruskie pierogi"
Składniki farszu:
Sposób wykonania farszu:
Ciepłe ziemniaki przecisn±ć przez maszynkę do miski, ser pokruszyć palcami, dobrze wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać jarzynki do smaku.( należy dobrze doprawić farsz) Cebulę pokroić w drobn± kostkę, przysmażyć na złoty kolor na margarynie, dodać połowę do farszu, wymieszać. Drug± połowę zostawić do okrasy pierogów.
Składniki ciasta:
M±ka, olej, ciepła woda, jedno jajko perlicze ( w ostateczno¶ci może być kurze)
Sposób wykonania ciasta:
M±kę wysypać na stolnicę, dodać 3-4 łyżki oleju, jajko i ciepł± wodę, wyrobić ciasto, zagnie¶ć. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać puszk± po konserwie kółka, nadziewać farszem i lepić pierogi. Podczas lepienia pierogów smarować 1 brzegu ciasta wod±, aby dobrze się zlepiły. Gotowe pierogi gotować 5- 6 minut w osolonej wodzie. Ugotowane pierogi ułożyć na talerzu, polać cebulk±. Pierogi s± pyszne gor±ce, ugotowane a jeszcze lepsze odgrzewane na drugi dzień na patelni na masełku.
Życzę smacznego.
Nadesłała: Rodowita koniecpolanka