Koniecpol, 29.11.2007
Kuropatwy a la Niemojewski.
Liczba porcji: 2
Czas przyrządzania: około 1,5 godz
Kaloryczność: kaloryczne
Poziom trudności wykonania dania: średni
1 kuropatwa
1bułka kajzerka
1 łyżka masła
wątróbka i żołądek ptaszka
10 dkg. innego mięsa ( cielęcina, wieprzowina)
mała cebula
1 jajko
dużo natki pietruszki
Bułkę zamoczyć w wodzie.
Mięso zmielić w maszynce, wątróbkę posiekać, cebulę zmielić,
natkę pietruszki posiekać, wszystko wymieszać w miseczce, dodać żółtko z jajka, masło i odciśniętą bułkę. Na samym końcu dodać pianę z białka.
Posolić, popieprzyć do smaku.
Nadziać ptaszka, zaszyć.
Piec na brytfannie w piekarniku około 1.godz. aż kuropatewka się zarumieni na złoty kolor.
Gotową podawać z kładzionymi kluskami.
To ulubione danie Pana Hrabiego Konrada Niemojewskiego kuzyna Hrabiego Potockiego.
SMACZNEGO
Według przepisu Zofii Bocian