Towarzystwo Przyjaciół Koniecpola - Koniecpol Zamkowa 27

Koniecpol, 29.11.2007

Kuropatwy a la Niemojewski.

Liczba porcji: 2
Czas przyrządzania: około 1,5 godz
Kaloryczność: kaloryczne
Poziom trudności wykonania dania: średni

Składniki:

1 kuropatwa

Nadzienie:

1bułka kajzerka
1 łyżka masła
wątróbka i żołądek ptaszka
10 dkg. innego mięsa ( cielęcina, wieprzowina)
mała cebula
1 jajko
dużo natki pietruszki

Sposób wykonania:

Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso zmielić w maszynce, wątróbkę posiekać, cebulę zmielić, natkę pietruszki posiekać, wszystko wymieszać w miseczce, dodać żółtko z jajka, masło i odciśniętą bułkę. Na samym końcu dodać pianę z białka. Posolić, popieprzyć do smaku. Nadziać ptaszka, zaszyć.
Piec na brytfannie w piekarniku około 1.godz. aż kuropatewka się zarumieni na złoty kolor. Gotową podawać z kładzionymi kluskami.

Kluski kładzione.

Składniki:

2 żółtka , mąki tyle ile przyjmie jajko.

Sposób wykonania:

Żółtka z mąką rozrobić w szklance. Ciasto ma być gęste.
Kluski kłaść na gotującą, osoloną wodę łyżeczką od herbaty. Gotować około 3 minut.

To ulubione danie Pana Hrabiego Konrada Niemojewskiego kuzyna Hrabiego Potockiego.

SMACZNEGO

Według przepisu Zofii Bocian