30.03.2008 r.


Świąteczny pasztet mamuni


Porcja na 7 osobową rodzinę do konsumpcji na miejscu i na wynos.

Składniki:

- 2 kg wołowiny
- 2 kg wieprzowiny
- 1 kg podgardla
- 40 dag wątroby
- 6 jaj
- 4 duże bułki
- 6 cebul

Przyprawy:

- pieprz
- sól
- 1 gałka muszkatołowa (mielona)

Sposób wykonania:

Wołowinę ugotować na miękko, wątrobę pokroić w plastry i parzyć przez 15 minut. Resztę mięsa udusić w gęsiarce pod koniec duszenia dodać cebulę. Bułkę zamoczyć w zimnej wodzie.
Ugotowane, uduszone mięso i cebulę przekręcić trzy razy przez maszynkę. Na końcu przekręcić wyciśniętą z wody bułkę. Dodać jaja i przyprawy wg smaku.
Bardzo dobrze wyrobić.
Dwie brytfanki lub gęsiarki dobrze wysmarować smalcem. Na dno ułożyć cienkie plasterki słoniny. Do tak przygotowanych naczyń nałożyć masę mięsną.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku( 170°- 180°) około 30-40 minut.
Gdy skórka będzie rumiana wystawić pasztet. Gotowy pasztet ma stygnąć przez noc. Rano delikatnie podgrzać spód i wyjąć pasztet.

Smacznego!

Urszula